Sandvik leder vägen mot Hållbar IT
Intervju med Giselher Klauk

CIOCO2 har fått äran att återigen intervjua Giselher (Gisse) Klauk på Sandvik om deras arbete kring Hållbar IT. Gisse är Global Process Owner för Service Portfolio & Knowledge och han driver även Sandviks Sustainable IT-initiativ. Gisse har arbetat på Sandvik i 3 år och är med sitt stora driv och engagemang kring hållbarhet en sann förebild. För några år sedan anslöt sig Sandvik till SBTi (Science Based Targets initiative) med målet att nå nettonollutsläpp år 2050. Sedan dess har ambitionerna höjts, och nu siktar företaget på att uppnå nettonollutsläpp redan 2040 för både Scope 1 (direkta utsläpp) och Scope 2 (indirekta utsläpp). Till 2030 planerar Sandvik dessutom att minska sina utsläpp med 50% för både scope 1 och 2. 

Sandvik har genomfört flera förändringar för en mer hållbar IT-organisation. De har implementerat en “Sustainable IT Playbook” med konkreta mål, råd och spelregler. De har även arbetat strukturerat med leverantörsstyrning utifrån hållbarhetsperspektivet. De har tagit beslut om att all energi som köps in ska vara fossilfri, samt sett över sina processer och arbetssätt för att optimera dessa utifrån ett hållbarhetsperspektiv. För att få tillgång till fossilfri el har de även beslutat att flytta flera av sina datacenter, vilket samtidigt har resulterat i kostnadsbesparingar.

I början av 2024 tog Sandvik även hjälp av oss på CIOCO2 för att göra en digital nulägesanalys av sin IT-organisation utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Analysen gav viktiga insikter och en tydlig bild av utgångsläget, vilket Gisse sammanfattar:

Vi fick en snabb överblick och insikt i vårt nuläge. Vi fick hjälp att identifiera var vi har gap och fick vägledning, samt stöd i vår hållbarhetsresa framgent.

Giselher Klauk • Global Process Owner & Sustainable IT Lead, Sandvik

Gisse betonar också att det är avgörande att förstå sitt nuläge och sin mognadsnivå kring hållbar IT som start för sin hållbarhetsresa, något som han upplevde verkligen fångades genom CIOCO2 digitala assessment.

Sandvik och Gisse har generöst delat med sig av sina lärdomar och best practices kring Hållbar IT, inte minst till andra IT-ledare i CIOCO2-nätverket. Det är också tydligt att de drivs av ett stort intresse och nyfikenhet i sin omvärldsbevakning för att lära sig nytt och vidareutveckla sitt hållbarhetsarbete. Det är därför extra kul att Sandvik valt att testa CIOCO2:s nya workshop “The Sustainable Developer”. 

Workshopen “The Sustainable Developer” gav ett antal utvecklare och arkitekter från Sandvik vägledning och stöd i att problematisera och fördjupa sina kunskaper kring:  IT Development Carbon Footprint, Sustainable Architecture and Coding Practices samt Optimizing the Environment Impact of Software Development. En lärdom från utbildningen var att det finns ett stort värde i att lyfta problemlösningen och diskussionen kring hållbarhet med de medarbetare som utvecklar och förvaltar systemen samt där de tekniska vägvalen görs. Detta för att just utvecklare och arkitekter ofta är bäst lämpade att optimera sina IT-miljöer även ur ett hållbarhetsperspektiv. En annan insikt från utbildningen är att hållbar IT väcker stort engagemang och på medarbetarnivå blir det meningsfullt att optimera applikationer i strävan efter att minska klimatavtrycket. 

Nästa steg i hållbarhetsarbetet för Sandvik blir att rikta fokus mot AI och efterlevnad av nya regelverk, samt hur dessa ska tolkas och bemötas utifrån ett hållbart perspektiv. Vi på NOX ser fram emot att följa Sandviks fortsatta resa inom hållbarhet och att ta del av vad som väntar härnäst!

Gisses tips för att lyckas med Hållbar IT

  • Medvetenhet - involvera medarbetare tidigt. Skapa förståelse för nyttan och värdet av hållbarhetsarbetet
  • Beslut på ledningsnivå -  ger strategisk tyngd åt frågan i hela bolaget
  • Mät er baseline - utvärdera ert nuläge. Ta extern hjälp! 
  • Sätt upp mål som ger riktning och tydlighet
  • Skapa strategi för kunskapsspridning & lärande kring hållbar IT
  • Syna leverantörerna, ställ krav i alla led



CIOCO2 Executive Dinner
En summering av diskussionerna, tankarna och spaningarna