Reitan Convenience Sverige (RCS) driver omkring 400 butiker där varumärken som Pressbyrån och 7-Eleven Sverige ingår. 2019 fattade företaget ett avgörande strategiskt beslut att gå mot en mer hållbar verksamhet, där forskning blev vägledande och låg till grund för beslutsfattande. Bolaget har ambitionen att bli framtidens mest hållbara convenience.
Vi har träffat Henrik Carlsson, som innehar rollen som CIO på RCS och som sedan april 2022 leder deras digitaliseringsresa. Nedan berättar han mer om vikten av datadriven innovation som motor för hållbarhet inom IT och utmaningen med att vägen framåt ofta kräver ny innovation för att bli tydlig.
Vi ville göra något riktigt bra, och då behövde det göras ordentligt för att förstå vad som verkligen skapar värde och har effekt.
Målsättning & klimatbokslut
RCS övergripande hållbarhetsstrategi utgår från tre olika fokusområden: En klimatneutral och cirkulär affär, Ett hållbart och hälsosamt sortiment samt Tillsammans för ett bättre samhälle. Dessa områden konkretiserades i handlingsplaner med syftet att leda bolaget mot ökad hållbarhet såväl klimatmässigt som ekonomiskt och socialt. Ett av de viktigaste målen som sattes med utgångspunkt i löftena var att minska koldioxidutsläppen med 46 procent för hela organisationen till 2030, jämfört med basåret 2019.
Beräkningar har dock visat att Reitan Convenience Sverige med dagens lösningar endast kan minska sitt avtryck med 32 procent. Differensen mellan målet och den framtagna möjliga minskningen beskriver Henrik så här:
Att vi med de aktiviteter vi hittills identifierat inte tror oss kunna minska avtrycket mer än denna siffra, vilket innebär att vi behöver hitta nya åtgärder för att komma ännu lägre - detta kallar vi för Innovationsgapet.
Utifrån strategin arbetar RCS utefter en tvåårsplan där varje avdelning förväntas följa upp hållbarhetsmålen. Dessa mål ligger även till grund för formulering av de anställdas personliga målsättningar.
En förhoppning Henrik Carlsson har, är att hållbarhetsperspektivet inom snar framtid, faller sig lika naturligt för de anställda som inställningen är till lönsamhet.
En önskan är att hållbarhet blir en lika naturlig del som lönsamhet är för vår affär.
För att tydligare följa, utvärdera och mäta utvecklingen inom hållbarhetsarbetet, har RCS nyligen infört ett klimatbokslut, som en del av bolagets årsbokslut. En ansats som tydligt visar att företaget vill ligga i framkant och tillika ett naturligt steg mot att uppfylla kraven i CSRD-förordningen. En annan ansats som är en del i företagets framtagna Roadmap för hållbar IT, är att de idag har 3 leverantörer på IT-sidan som är certifierade och godkända inom SBTi. Siktet är dock inställt på att öka antalet till att bli 5, inom en snar framtid.
Datadriven innovation som motor för hållbarhet
Reitan Convenience Sverige har flyttat i princip alla sina servrar till molnet och byggt ett nytt system där visualisering av klimatdata möjliggörs genom en integrering av koldioxidekvivalenter per såld produkt, i försäljningsstatistiken. Ny systemuppsättning har bidragit till att få en mer datadriven överblick där produktanalyser och datauppföljning kan göras utifrån ett mångdimensionellt perspektiv. Utöver mer vanligt förekommande analyser såsom försäljningsvolymer och marginaler, kan nu även klimatavtryck och förekomst av riskråvaror och hälsoprofiler påvisas. Outputen blir en indikator för vilka frågor som behöver belysas tillsammans med leverantörerna, vilka varierar mellan olika produktkategorier. Ett exempel är att driva mot leverantörer som står för mer växtbaserade alternativ i syfte att minska andelen rött kött, vilket medför positiva effekter både för hälsan och för klimatet.
En annan nyckelkomponent är innovationskonceptet Pressbyrån PBX, RCS “living lab” och hållbarhetsvarumärke, där nya hållbara produkter testas i en butiksmiljö för att samla data kring köpbeteenden och liknande faktorer. Inom ramen för denna “experimentverkstad” utmanar och provar företaget dessa produkter för att hitta nya vägar till mer hållbara val. Analysen blir en bra vägvisare framåt och ett kvitto på vilka produkter som kan tas vidare till resterande butiker.
Proaktivitet, samarbete och innovation är nyckelord i Reitan Convenience Sveriges hållbarhetsresa, där de utmärker sig som en branschledare inom hållbarhetsarbete. Även om det alltid finns stora möjligheter att utvecklas, inspirerar Henrik och RCS till nya spännande möjligheter och vägar att gå i hållbarhetsarbetet.
Genom att kombinera innovativa lösningar med tydliga mål - visar de vägen mot en grönare framtid!