Hållbarhet i fokus med innovation och kultur som drivkraft
Vattenfalls hållbarhetsresa

Johanna Häägg, Sustainability Manager IT - Vattenfall

Hållbarhet har blivit en avgörande del av IT-strategin för många företag. På Vattenfall har detta tagits till en ny nivå genom ett strukturerat och engagerande arbete som kombinerar tekniska lösningar med högt satta hållbarhetsmål. Vi har fått äran att träffa Johanna Häägg, hållbarhetschef för IT på Vattenfall, som berättar om hur organisationen arbetar för att minska sitt klimatavtryck och inspirera till förändring – både internt och externt.

Vattenfalls hållbarhetsambition är tydlig: att möjliggöra ett fossilfritt liv för människor och att nå Net Zero i utsläpp till 2040. För att nå detta mål krävs insatser på alla nivåer i organisationen, och IT är inget undantag. 

Med över 20 000 anställda och en IT-verksamhet med 1 600 anställda, i flera länder, har Vattenfall tagit fram en omfattande hållbarhetsstrategi för IT, med fyra huvudområden: energieffektivisering & livscykelhantering, leverantörsansvar, styrning och medarbetarengagemang.

Hållbarhet ska vara en del av allt vi gör, från högsta ledningen till varje enskild medarbetare - det är viktigt att alla kan vara med och bidra i sina olika roller och det dagliga arbetet.

Jens Zerbst • CIO and Head of IT - Vattenfall

En del i strategin är energieffektivisering. Vattenfall har lyckats minska energiförbrukningen och i sin tur koldioxid utsläppen från sina molnmiljöer med 30 %, trots att volymerna har vuxit. Detta har åstadkommits genom att optimera hur IT-miljöerna används, till exempel genom att stänga av system som inte är i drift på kvällar och helger samt genom att granska och förbättra kod för att säkerställa att den är resurseffektiv. För en organisation av Vattenfalls storlek kan även små åtgärder leda till stora energibesparingar.

Livscykelhantering av IT-utrustning är något som har fått mycket fokus i hållbarhetsarbetet och som tydligt visar på stor effekt. Här har Vattenfall satt i system att nästan all hårdvara återbrukas eller återvinns. Samarbeten med partners har säkerställt att över 90 % av utrustningen får ett nytt liv – antingen hos andra företag, skolor eller ideella organisationer. Det som ej kan få ett nytt liv återvinns. Johanna berättar dock att säkerhetsbegränsningar ibland innebär att vissa enheter måste tas ur bruk tidigare än önskat och ibland på grund av detta inte heller får skickas vidare till andra organisationer. Dessa enheter säkerställs då att ändå återvinnas på ett hållbart sätt.

Leverantörsansvar är en av de större utmaningarna i Vattenfalls hållbarhetsarbete. Med tusentals leverantörer är det en komplex uppgift att säkerställa att alla följer samma höga hållbarhetsstandarder. Johanna beskriver att många leverantörer är positiva till att arbeta mer hållbart, men att det ibland är svårt att få fram den data som behövs för att mäta och följa upp arbetet. Trots detta arbetar Vattenfall aktivt för att hitta effektiva sätt att integrera hållbarhetskrav i sina upphandlingar och samarbeten. Att organisationen nu även träffas av CSRDs rapporteringskrav hoppas Johanna kan ha en positiv påverkan på att flera leverantörer ser värdet av att ta fram och dela den data som behövs för rapportering. 

En unik aspekt av Vattenfall ITs hållbarhetsstrategi är det starka fokus som läggs på kultur och medarbetarengagemang. Ett exempel är det interna nätverket "Sustainability Champions", som samlar 25 medarbetare från olika delar av IT-organisationen för att inspirera och sprida kunskap om hållbarhet. Genom regelbundna träffar, både digitala och fysiska, utbyter deltagarna idéer, erfarenheter och driver projekt som på olika sätt gör IT-verksamheten mer hållbar. Många har ett personligt driv i hållbarhetsfrågan och ser till att information och tips på till exempel mer hållbara arbetssätt sprids i gruppen och i organisationen. 

Ett annat initiativ är det årliga hackathonet "SHIP-IT", där IT-medarbetare får utveckla idéer och lösningar under 24 timmar. Johanna berättar att hälften av projekten i år hade ett tydligt hållbarhetsfokus, trots att hållbarhet bara var ett av flera bedömningskriterier. 

Det visar vilken entusiasm som finns bland medarbetarna för att vara med och bidra och göra skillnad.

Johanna Häägg • Sustainability Manager IT - Vattenfall

En utmaning som Vattenfall stöter på ibland är att balansera hållbarhetsarbetet med andra affärsmål, som kostnadseffektivitet och innovation. Även om hållbarhet och kostnad ofta går hand i hand, beskriver Johanna att det fortfarande är en utmaning att integrera hållbarhet som en naturlig del i beslutsprocessen. 

Det är en kulturell förändring, vi är så vana att tänka kostnad i alla beslut och nu måste en till parameter in och det är ovant för många.

Johanna Häägg • Sustainability Manager IT - Vattenfall

Samtidigt är komplexiteten i datainsamling och rapportering en annan stor utmaning, då bristen på standarder gör det svårt att mäta och följa upp hållbarhetsresultat på ett enhetligt sätt. För att hantera detta testar sig Vattenfall fram för att hitta bästa lösningen.

Att börja är bättre än att fundera för länge på processer som sen inte fungerar.

Johanna Häägg • Sustainability Manager IT - Vattenfall

Hon framhåller att en viktig lärdom är att börja med små, konkreta åtgärder. Genom att optimera energianvändning i molnlösningarna, återanvända IT-utrustning och engagera medarbetare har Vattenfall redan gjort stora framsteg.

Det handlar om att träna upp muskeln att tänka hållbart parallellt med andra affärsmål.

Johanna Häägg • Sustainability Manager IT - Vattenfall

För de som vill integrera hållbarhet i sin IT-strategi finns det mycket att lära av Vattenfalls arbete. Genom att kombinera tekniska lösningar med en stark företagskultur visar Vattenfall att hållbarhet inte bara är ett ansvar, utan också en möjlighet att stärka verksamheten och bidra till en bättre framtid.



Att växla upp med AI och effektivisera energianvändningen
En diskussion med AI Sweden