I en tid där förändring är konstant och kraven på hållbarhet – både mänsklig och affärsmässig – ökar, ställs nya krav på hur vi leder och organiserar våra organisationer. På den senaste CIOCO2 Connect IT-chefer för att utforska hur framtidens organisationer kan byggas med tillit, transparens och ansvar som ledstjärnor. Lett av Johan Thell från Bjärekraft och med fokus på verklig förändring diskuterades allt från självledarskap och kommunikation till kultur, kompetens och hållbarhetsstrategier. Ta del av mötets främsta lärdomar i artikeln.
Tillit, tydlighet och transparens
För att skapa hållbara och självständiga team krävs ett ledarskap som bygger på tillit, tydlighet och kontinuerlig kommunikation. Det handlar om att hålla en nära dialog med leverantörer och medarbetare för att säkerställa att alla arbetar mot samma mål, med tydliga ramar för feedback och förväntningar från start. Genom att leda med kärlek, fakta och transparens skapas en kultur där människor får utrymme att testa, blomma ut och ta egna beslut.
Självledarskap och “adhocrati”
Moderna organisationer behöver främja “adhocratiska” inslag – där initiativ, förändringsförslag och idéer kommer direkt från medarbetarna. Det kräver ett ledarskap som inte detaljstyr utan istället uppmuntrar självledarskap och kritiskt tänkande. Modellen från Cameron och Quinn, där organisationskultur beskrivs med hjälp av kulturdiamanten, lyfter vikten av flexibilitet, innovation och intern rörlighet.
Kommunikation som bygger trygghet och riktning
Tydlig och transparent kommunikation är avgörande – den ska vara relevant, rak och följas upp. En närvarande ledare som sätter individ och team i fokus skapar trygghet och engagemang. Samtidigt är det avgörande att förklara bakgrunden till förändringar, så att alla förstår varför beslut tas och hur de hänger ihop med helheten.
Transformation kräver lärande – hela vägen, hela tiden
Flera företag befinner sig idag i stora transformationer, ofta med nya ledningar och styrmodeller. Det påverkar både kultur och hållbarhetsarbete. För att möta dessa förändringar krävs det ett ständigt pågående arbete med livslångt lärande och utbildning – det är nyckeln till ökad förändringsförmåga. Att variera teamens sammansättning och arbetssätt kan också bidra till en mer resilient organisation som lär sig snabbt och anpassar sig till nya förutsättningar.
Hållbarhet som strategi
Hållbarhetsfrågor måste upp på agendan igen – inte bara som miljöinsatser utan som ett strategiskt ramverk för varför vi gör det vi gör. Det handlar om att bygga en medveten arbetsstyrka med tydligt ansvar och mål. Teknikutveckling, AI och säkerhet hänger samman med hållbarhet, och det är i ledarskapet som förändringen börjar. Vi måste våga sätta höga mål och hitta nya sätt att arbeta – tillsammans.
Dagens möte visade tydligt att framtidens ledarskap inte handlar om att ha alla svar – utan om att skapa utrymme för dialog, reflektion och gemensamt ansvarstagande. När vi leder med mod, omtanke och tydlighet skapas kulturer där både människor och affärer kan blomstra. Oavsett om det handlar om att navigera i transformation, utveckla nya arbetssätt eller möta hållbarhetsutmaningar, står det klart: Förändringen börjar i hur vi väljer att leda – och i hur vi väljer att göra det tillsammans.