CIOCO2 Executive Dinner
En summering av diskussionerna, tankarna och spaningarna

Under slutet av september samlades 40+ CIO:er för den årliga CIOCO2 Executive Dinner för att diskutera möjligheterna, samt utmaningarna, med IT och hållbarhet. 

Teknik driver i mångt och mycket den affärsutveckling som sker i företagen och är en oerhört viktig pusselbit för att lösa både samhällets- och klimatets utmaningar. I takt med den accelererande teknikutvecklingen blir dock hållbarhetsfrågan i IT-branschen alltmer viktig. CIO:erna är avgörande för de beslut som tas kring IT-organisationen och blir därmed nyckelpersoner för att säkerställa att digitaliseringen sker på ett hållbart sätt.  Inom ramen för CIOCO2 är vi stolta över att kunna inspirera, dela erfarenheter och över att kunna kraftsamla kring frågan om Hållbar IT.

Under middagens samtal delades erfarenheter, success stories och prövningar. Nedan har vi summerat några av de främsta punkterna som lyftes.

Ledarskap och strategisk prioritering

För att hållbarhet ska bli en verklig prioritet inom IT-organisationer krävs ett starkt engagemang från högsta ledningen. Gästerna var eniga om att hållbarhet inte bara kan vara en sidoverksamhet eller en punkt på agendan, utan måste genomsyra hela organisationens strategi. I diskussionen framkom det att globala kriser, såsom krig och ekonomiska nedgångar, ofta leder till att hållbarhetsfrågor prioriteras ner till förmån för mer akuta behov, som exempelvis att förebygga säkerheten och stärka den ekonomiska tillväxten. Trots dessa utmaningar är det viktigt att företag inte förlorar fokus på sina långsiktiga mål, såsom att nå nettonollutsläpp 2030. Ett kortsiktigt tänkande riskerar att undergräva dessa mål och det krävs därför ett ständigt ledarskapsfokus med att integrera hållbarhet i kärnverksamheten.

Ekonomisk hållbarhet

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) diskuterades som en stark drivkraft för att få företag att röra sig i rätt riktning. Genom att ställa krav på transparens och ansvar längs hela leverantörskedjan, pressar CSRD företag att ta hållbarhetsfrågorna på större allvar. Ett konkret exempel som lyftes fram var hur hållbarhetsfrågor kan bli mer attraktiva för ekonomer och ingenjörer genom att göra hållbarhet mätbart, samt visa hur åtgärder kan leda till kostnadsbesparingar – exempelvis genom att minska lagringsutrymme och därmed sänka IT-kostnader. På detta sätt kan hållbarhet bli ekonomiskt lönsamt och i sin tur hjälpa ledningen att motivera investeringar i hållbarhetsarbete, även under ekonomiskt svåra tider.

En utmaning med CSRD som nämndes under diskussionerna var dock dess komplexitet och att det i dagsläget saknas vägledning i hur organisationer ska rapportera och förhålla sig till regelverket. 

Branschöverskridande samarbete och gemensamma mål

Gästerna var överens om att ingen bransch kan nå hållbarhetsmålen på egen hand. Det krävs en bredare samverkan över branschgränser för att skapa meningsfulla framsteg. Exempel som bilindustrin togs upp, där samarbete mellan konkurrenter och leverantörer är avgörande för att möta de ökade hållbarhetskraven. Northvolt och Candela lyftes som förebilder inom hållbarhet, men deras resa visar också på de utmaningar som finns och svårigheterna att uppnå lönsamhet. Trots dessa hinder är det nödvändigt med branschöverskridande samarbeten för att skala upp hållbara lösningar och accelerera omställningen. 

Statligt stöd och långsiktig planering

Statliga subventioner, särskilt inom energiområdet, anses vara avgörande för att upprätthålla gröna initiativ under ekonomiskt tuffa perioder. Diskussionen pekade på att exempelvis laddinfrastruktur för elbilar fortfarande kämpar med lönsamheten, trots ökad efterfrågan. Därför behövs mer robust statligt engagemang för att stötta denna typ av omställning. En sådan långsiktig planering och stöd från staten kan bana väg för företag att göra nödvändiga gröna investeringar.

Ekonomiska incitament både för förtag och privatpersoner är nödvändiga för att göra det lättare att välja rätt. 

Innovation och cirkulära affärsmodeller

Vikten av innovation diskuterades ingående, med särskilt fokus på hur teknisk utveckling och nya cirkulära affärsmodeller kan omvandla affärsverksamheten till en kraft för positiv samhällsförändring. Företag måste se över hur de kan implementera cirkulära modeller där produkter återanvänds eller återvinns, vilket minskar resursslöseri och främjar hållbarhet i praktiken. Exempel på företag som arbetar med cirkulära affärsmodeller bidrar till att skapa hållbara affärsstrategier som inte bara gynnar företaget, utan också samhället och miljön.

Hållbarhet som konkurrensfördel och kundlojalitet

Gästerna betonade att hållbarhet inte bara är en fråga om att följa regler eller lagar, utan också en stark konkurrensfördel. Företag som tar hållbarhet på allvar kan attrahera både kunder och medarbetare genom att bygga ett starkt varumärke och skapa en känsla av stolthet och engagemang internt. Det är inte bara ett sätt att stärka affären, utan också ett sätt att påverka samhällsutvecklingen positivt. 

Det är även viktigt att göra det enkelt för företagens kunder att själva göra det hållbara valet i affären. Genom att exempelvis Max Burgers skriver ut på varje burgare vad den har för CO2-avtryck ger det konsumenten möjlighet att välja det alternativ som är bäst för miljön. Även Reitan Convenience (Pressbyrån och 7Eleven) ser en trend i att kunderna är villiga att betala mer för hållbara alternativ. 

Ämnet Hållbar IT kan vändas och vridas på många sätt med både stora utmaningar och mörker, men middagens diskussioner landade ändå i att vi tillsammans skapar hopp i frågorna och har all kunskap vi behöver för att kunna vända utvecklingen till det positiva. Tillsammans gör vi skillnad! 



Ambitiösa hållbarhetsmål och digitala strategier
ASSA ABLOYs väg mot nettonollutsläpp