Under höstens senaste CIOCO2 Connect gästades vi av AI Swedens Filip Kjellgren, Strategic Initiative Developer Energy. Han upplyste och inspirerade oss inom ämnet AI och hållbar energiförbrukning. Tillsammans med 15 CIO:er diskuterades sedan utmaningarna och möjligheterna i frågan, samt den brådskande karaktären av att vi måste agera nu!
Nedan har vi summerat diskussionen och några av de främsta spaningarna från mötet.
Sverige har ett överskott av billig el, men för att möta framtidens krav krävs det ett snabbare och mer effektivt samarbete, mellan både företag och offentliga aktörer. Det är viktigt att vi tar vara på energiöverskottet och att produktionen av ny förnybar energi samtidigt skalas upp. Med de senaste årens utveckling och innovation finns det enorm potential inom detta område.
Svenska Kraftnät arbetar idag aktivt med att effektivisera elnätet, men mer data om var det är fördelaktigt att bygga nya energikällor är nödvändigt. AI kan vara till stor hjälp för att ta fram dessa platser, förutse var och när energibehovet kommer att vara som störst, samt göra denna information tillgänglig för företag, kommuner och regioner.
De kommande 5-7 åren är kritiska för Sveriges energiomställning. 2040 kan det vara för sent att möta behoven, vilket gör det avgörande att agera nu för att bygga lokala och effektiva produktionslösningar. En decentraliserad modell med mindre kraftverk och lokala datacenter, som tar till vara på överskottsvärme för att till exempel värma upp byggnader, är att föredra. Detta minskar både energiförluster och externa sårbarheter vid kris. Potentialen av att använda AI vid utvecklingen av sådan infrastruktur är central i en snabb och effektiv omställning.
Något som även diskuterades är att AI inte enbart bör ligga på IT-avdelningens ansvar. För att maximera nyttan behöver organisationer utbildas och strategiskt leda AI-initiativ som en verksamhetsfråga, likt hållbarhetsarbetet. För att minska miljöpåverkan av AI-användandet är det både viktigt att energiförbrukningen kan mätas och att informationen delas av företag som tillhandahåller AI-system, såsom ChatGPT. I dagsläget är dessa siffror något som dels är svårt att mäta, men som även ofta ej finns publikt delade från organisationerna.
Det är även viktigt att användningen av AI fokuserar på områden där det verkligen skapar värde. I dagsläget görs försök att implementera AI i nästan alla typer av verksamheter och till en mängd olika användningsområden. Denna hype tros svalna inom kort och då väntas energiförbrukningen i och med AI minska.
För att ta vara på AIs potential på ett hållbart sätt krävs samarbete, utbildning och transparens. Samtidigt som tekniken erbjuder stora möjligheter att optimera energianvändning, är det avgörande att den integreras strategiskt och medvetet inom organisationer, samt i statliga verksamheter. Genom att fokusera på de områden där AI kan skapa verkligt värde och samtidigt minska miljöpåverkan, kan vi säkerställa att vi bygger en hållbar och resilient energiinfrastruktur för framtiden.