Mjukvaruutveckling

Hur skapar du en grönare mjukvara?

Generellt hos många företag så ligger fokus på att all mjukvara ska utvecklas med fokus på tid, kostnad och effektivitet men sällan så är hållbarhet en parameter som tas med i processen. Att skapa mjukvara som är optimerad, utvecklad för att dra så lite minne och el som möjligt samt effektivisera nätverksanvändning är sällan prioriterat även om det inte behöver stå i kontrast mot de tre första parametrarna. Vi försöker i detta område samla information kring hur man kan tänka för att skapa grön mjukvara.Frågor att ställa sig

  • Har ni strategier för effektiv hantering av testmiljöer? (t.ex. Säkerställs det att någon tar ner testmiljöer när de inte används?)
  • Har hållbarhet varit en del i de beslut ni tagit kring vilka programmeringsspråk/ramverk/arkitektur/datalagringslösningar ni använder?
  • Vet ni vilka delar/funktioner av er mjukvara som drar mest energi?

Artiklar & rapporter om mjukvaruutveckling

What is Green Software Development?

Blogg
Metwalli, S. A. (2023). SheCanCode Women in tech.

Energy Efficiency across Programming Languages

Vetenskaplig artikel
Pereira, R., Couto, M., Ribeiro, F., Rua, R., Cunha, J., Fernandes, J. P., & Saraiva, J. (2017, oktober). In Proceedings of the 10th ACM SIGPLAN International Conference on Software Language Engineering (pp. 256-267)..

sv_SESwedish